۵-HTPیی


آسیابادی در این مقاله؛ به بررسی «۵-HTP» میپردازد.

۵ HTP یا هیدروکسی تریپتوفان-۵ در واقع ترکیبی است که از اسید آمینه تریپتوفان در بدن تولید می شود. این در واقع ماده پیش ساز انتقال دهنده عصبی سروتونین و هورمون ملاتونین است. ۵-HTP از دانه های یک گیاه آفریقایی به نام Griffonia simplicifolia تولید می شود و به این دلیل که می تواند سطح سروتونین بدن را تقویت کند بسیار محبوب شده است؛ به بیان دیگر در واقع این ماده مشابه داروهای ضد افسردگی که تصور می شود میزان سروتونین موجود در مغز را افزایش می دهند عمل می کند.

3 4

فواید ۵-HTP

در حوزه طب و پزشکی از مکمل های ۵-HTP به عنوان جایگزینی برای کمک به درمان مشکلات مختلفی از جمله موارد زیر استفاده می شود:

  • افسردگی
  • اضطراب
  • بی خوابی
  • فیبرومیالژیا
  • میگرن
  • گرگرفتگی
  • کاهش وزن

البته لازم به ذکر است که تاکنون، اثبات علمی برای این ادعا که ۵-HTP می تواند هر نوع بیماری را بطور کامل و موثر درمان کند، وجود ندارد.

-HTP یا هیدروکسی تریپتوفان-۵ در واقع ترکیبی است که از اسید آمینه تریپتوفان در بدن تولید می شود. این در واقع ماده پیش ساز انتقال دهنده عصبی سروتونین و هورمون ملاتونین است. ۵-HTP از دانه های یک گیاه آفریقایی به نام Griffonia simplicifolia تولید می شود و به این دلیل که می تواند سطح سروتونین بدن را تقویت کند بسیار محبوب شده است؛ به بیان دیگر در واقع این ماده مشابه داروهای ضد افسردگی که تصور می شود میزان سروتونین موجود در مغز را افزایش می دهند عمل می کند.

2 9

فواید ۵-HTP

در حوزه طب و پزشکی از مکمل های ۵-HTP به عنوان جایگزینی برای کمک به درمان مشکلات مختلفی از جمله موارد زیر استفاده می شود:

  • افسردگی
  • اضطراب
  • بی خوابی
  • فیبرومیالژیا
  • میگرن
  • گرگرفتگی
  • کاهش وزن

البته لازم به ذکر است که تاکنون، اثبات علمی برای این ادعا که ۵-HTP می تواند هر نوع بیماری را بطور کامل و موثر درمان کند، وجود ندارد.

تاثیر ۵-HTP در برخی بیماری ها

 همانطور که گفته شد، طبق ادعای برخی پزشکان و محققین، ۵-HTP می تواند بر روی برخی مشکلات و بیماری ها موثر عمل کند. برای مثال در این بخش قصد داریم که به تاثیر ۵-HTP در چند بیماری نگاهی بیاندازیم:

افسردگی

محققین طی چندین کارآزمایی بالینی کوچک نشان داده اند که استفاده از ۵-HTP  به اندازه داروهای ضد افسردگی موثر است. به عنوان مثال، در یک کارآزمایی بالینی شش هفته ای، به ۶۳ نفر به اندازه تقریباً ۱۰۰ میلی گرم و سه بار در روز، ۵-HTP و یک داروی ضد افسردگی به نام فلووکسامین داده شد و در انتها مشخص شد که نه تنها ۵-HTP  به اندازه یک داروی ضد افسردگی موثر است بلکه عوارض جانبی کمتری دارد.

همچنین مطالعات صورت گرفته نشان داد که ۵-HTP قادر است در کاهش افسردگی بهتر از دارونماها عمل می کند.

 فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که با خستگی، درد گسترده در عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها و نقاط حساس متعدد شناسایی می‌شود. در یک مطالعه کنترل شده تاثیر دارونما و ۵-HTP را با یکدیگر و در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا بررسی کردند. پس از چهار هفته، بهبودی در درد، اضطراب، خستگی و خواب در این افراد مشاهده شد. این بیماران همچنین دارای عوارض جانبی نیز بودند که البته عوارض جانبی خفیف و گذرا بود.

بیخوابی

در فرآیند خواب، سروتونین به ملاتونین تبدیل می شود، هورمونی که برای تنظیم چرخه خواب و بیداری لازم است. از آنجایی که تصور می شود ۵-HTP سطح سروتونین را افزایش می دهد، ممکن است ملاتونین را افزایش داده و به عادی سازی الگوهای خواب کمک کند.

عوارض جانبی

تحقیقات نشان داده است که در صورت مصرف خوراکی ۵-HTP در دوزهای حداکثر ۴۰۰ میلی گرم در روز و به مدت یک سال، احتمالاً بی خطر خواهد بود. بطور کلی از شایع ترین عوارض جانبی ۵-HTP می توان به سوزش سر دل، درد معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، خواب آلودگی، مشکلات جنسی و مشکلات عضلانی اشاره نمود. اما دوزهای ممکن است عوارض بیشتری داشته باشند و به درد شدید معده و اسپاسم عضلانی در فرد منجر شوند.

همچنین برخی محققین معتقدند که برخی از افرادی که ۵-HTP مصرف کرده اند به یک بیماری جدی به نام سندرم ائوزینوفیلی-میالژیا یا همان EMS مبتلا شده اند. همچنین برخی دیگر معتقدند که EMS ممکن است به دلیل وجود نوعی آلاینده در برخی از محصولات ۵-HTP ایجاد شود. اما شواهد علمی کافی برای اثبات این مطالب وجود ندارد.

1 8

در پایان

۵-HTP  در واقع یک محصول جانبی شیمیایی با نام پروتئین ال-تریپتوفان است که از دانه های گیاهی به نام Griffonia simplicifolia تولید می شود. این ماده با افزایش تولید سروتونین در مغز و سیستم عصبی مرکزی کار می کند. سروتونین می تواند بر خواب، اشتها، دما، رفتار جنسی و احساس درد تأثیر بگذارد. برخی افراد از ۵-HTP به عنوان جایگزینی برای داروهای ضد افسردگی، اضطراب، میگرن و … استفاده می کنند. با اینکه طبق تحقیقات این ماده اثرات جانبی شدیدی ندارد اما بهتر است که افراد قبل از مصرف حتماً با پزشک خود درباره آن مشورت نمایند.