ویتامین D (دی)
ویتامین D (دی)
یکی از ویتامین های بسیار مهم که تقریبا ۸۰ تا ۹۵ درصد ایرانی ها یعنی حدود ۷۰ میلیون نفرکمبودش را دارند، ویتامین D (دی) می باشد.
ویتامین D (دی): ویتامینی محلول در چربی است و در جذب و باز جذب کلسیم و فسفر و در نتیجه سلامت استخوان ها نقش دارد.
تحقیقات نشان داده اند که کمبود ویتامین D در بروز انواع سرطان روده بزرگ، پستان، پروستات و تخمدان، دیابت، چاقی،خستگی مفرط و بی حوصلگی (که ممکن است دلیل خستگی روزانه باشد)، سکته مغزی، ام اس، ضعف سیستم ایمنی و بسیاری از موارد دیگه در ارتباطات است. طبق گزارشات محققان کمبود این ویتامین در کودکان و نوجوانان میتواند موجب چاقی و دیابت و حتی سرطان در بزرگسالی شود.
منابع تأمین کننده این ویتامین: مواجهه مستقیم با نور خورشید اصلی ترین منبع تامین ویتامین D (دی) است اما مواجهه ی کم و نامنظم موجب کاهش تولید این ویتامین در بدن می شود. نفوذ اشعه فرابنفش خورشید به مقدار ملانین پوست، نوع لباس، کاهش اثر از پشت شیشه، استفاده از ضد آفتاب و ویژگی های ژنتیکی فرد بستگی دارد.
ویتامین D (دی)
این ویتامین به طور طبیعی در فراورده های حیوانی وجود دارد و غنی ترین منبع آن روغن جگر ماهی است. در مقادیر کم در کره،خامه، زرده تخم مرغ و جگر یافت میشود.
(متاسفانه ایرانی ها هم به دلیل نوع پوشش، ژنتیک و منابع غذایی در معرض کمبود شدید این ویتامین هستند)
مقدار مصرف مکمل: میزان توصیه شده مصرف روزانه مکمل ویتامین D (دی) در بزرگسالان سالم زیر ۷۰ سال ، ۶۰۰ واحد بین المللی (IU) است و برای افراد مسن تر ۸۰۰ واحد چرا که با افزایش سن و تغییرات در پوست جذب آن کاهش می یابد. اما برخی تحقیقات جدید نشان داده اند این مقادیر اصلا کافی نیست و می توان مصرف ویتامین D (دی) را بدون نگرانی از مسمومیت تا ۲۰۰۰ واحد در روز برای افرادی که کمبود ندارند افزایش داد. (در صورت کمبود چند برابر افزایش پیدا می کند).
بدلیل شیوع بسیار بالای کمبود این ویتامین در کشور، باید هر ۶ ماه یا حداکثر ۱ سال یکبار با انجام آزمایش از میزان این ویتامین در بدن خود آگاه شویم و با نظر پزشک از این مکمل ویتامینی استفاده کنیم. هنگام سرماخوردگی ها مصرف به اندازه ی این ویتامین می تواند به بهبود سیستم ایمنی و درمان بیماری کمک کند.
همچنین میزان پایین مقادیر این ویتامین در افراد مبتلا به بیماری کووید-۱۹ گزارش شده است پس برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مصرف این ویتامین در کنار ویتامین C, E پیشنهاد می شود.
نویسنده: مهدی اصلانی